Små krokodille-historier

In Norwegian, but observe English language translation und Deutschsprachige Version.

Antakelig finnes det restlager av dette bladet på modellelektro.no. (Men de nyeste nummerene selges ikkeNarvesen – eller du kan ikke abonnere. Jeg la på «ikke» 26.11.2022, for det siste nummeret av bladet kom nå! De har produsert 121 blad siden 1997, men nå legges det ned. Veldig trist! Sjøl om jeg kom seint til bladet – takk for de jeg fikk!)  (*)

Små krokodille-historier

Jeg har kost meg med dette bladet i flere år. Modell & Elektronikk (M&E) var et tungt fagblad, samtidig som jeg ikke vet om noe annet blad som jeg har humret meg gjennom sånn som jeg gjør med dette. Hver gang, så mye glede! Jeg ble derfor glad da redaktør Knut Pedersen syntes ideen om en krokodilleartikkel var en god ide. Han hadde til og med «vært der» og tatt egne bilder – men ikke skrevet noen artikkel. Så da dukket jeg ned i mine egne blogger, bøker og blader – og lette enda mer på nettet. Værsågod:

Les artikkelen her

Modell & Elektronikk 4/2021, sidene 20-27. For å lese og kose seg (8,4 MB): god kvalitet på bildene.

For å kunne nyte bildene også (21,6 MB): høy kvalitet på bildene.

Bare tekst: Små Krokodille-historier.

English language translation

English version (Google Translate), read it here. Text only! «Small Crocodile Stories»?

Deutschsprachige Version

Deutschsprachige Version (Google-Übersetzung) hier lesen. Nur Text! «Kleine Krokodilgeschichten»?

Kjekt å vite om SBB Ce 6/8 II og III

Tekst: Øyvind Teig. Bilder: Knut Pedersen, Øyvind Teig og SBB Historic

Side 20-27 (8 sider)

Se også My Crocodile locomotive pages og originalplakaten.

Kommentarer

Ikke ti år senere enn 1948!

Dette avsnittet på side 21 (rød tekst)..

En fatal feil
I 1948 skjedde en ulykke med et Ce 6/8 II,..

Lokføreren ved ulykken i Wädenswil overlevde takket være den lange “motorkassen” foran seg. Dødmannspedalen i førerkabinen ble etter mye diskusjon innført ti år senere, da SBB bestemte seg for benytte bare en lokfører.

..inneholder et ufrivillig sprang tilbake i tid. Sånn kan det gå når man flytter på tekst! Ti år senere.. skal være ..enn da de første lokene kom, som var ca. 1922 → pluss ti år ≈ 1932 (les mer om det på 201:[Dead man’s foot pedal]). Et rett avsnitt kunne da ha sett slik ut:

Lokføreren ved ulykken i Wädenswil overlevde takket være den lange “motorkassen” foran seg. Dødmannspedalen i førerkabinen hadde, etter mye diskusjon, blitt innført alt i begynnelsen av tredve-tallet, da SBB bestemte seg for benytte bare en lokfører.

Ikke innebygd «fokus stacking»

Kameraet Panasonic Lumix DMC-TZ100 (DMC-ZS100 på engelsk) har noe som kalles «post focus«. Kameraet fokuserer da automatisk på flere deler av motivet, og man kan i ettertid plukke ut de bildene man vil ha ved å trykke på skjermen der hvor fokus ønskes. Kameraet lagrer en mp4 film med fullpikselbilder, som jeg åpnet i QuickTime Player (jeg bruker Mac), og spolte fram og tilbake, stoppet og lagret unna enkeltbilder. Disse satte jeg sammen i Pages for hånd ved å ta bort de uklare partiene. Så glattet jeg overgangene i Photoshop Elements.  Jeg prøvde programmer som kan gjøre det automatisk, men jeg ble ikke så fornøyd.

Se forøvrig notat 210: My «Im taking an early holiday cos i know summer comes soonest in the south» note hvor alt dette er beskrevet i detalj. Pluss ref. 207:[10] der, som nevner Modell & Elektronikk 3/2020 hvor det står to artikler om temaet. Det var der jeg lærte meg termen «fokus stacking» – etter at plakaten var ferdig!

(*)

Standard ansvarsfraskrivelse: Jeg har ingen forbindelse til noe av det som refereres her, og har ingen godtgjørelse eller fordeler av noe slag i forbindelse med denne artikkelen.

Ny 27.sept.2021 – oppdatert 24.juni 2024

Leave a Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.